Economia UE rămâne fragilă și riscă să fie PERTURBATĂ suplimentar, pe fondul tensiunilor geopolitice /BCE recomandă reforme fiscale și structurale

Economia UE rămâne fragilă și riscă să fie PERTURBATĂ suplimentar, pe fondul tensiunilor geopolitice /BCE recomandă reforme fiscale și structurale
Publicat: 20/04/2024, 08:15

Economia Uniunii Europene rămâne subperformantă și riscă să fie perturbată suplimentar dacă ratele dobânzilor nu vor fi reduse simultan de către Banca Centrală Europeană și de Rezerva Federală din SUA, conform evaluărilor Băncii Centrale Europene, care îndeamnă guvernele statelor membre să reformeze sistemele fiscale.

Christine Laragde, președintele Băncii Centrale, a avertizat că economia UE ”stagnează”, în contextul tensiunilor geopolitice.

”În ultimul an, activitățile economice în zona euro au stagnat, în contextul în care cererea mai slabă pe plan mondial și impactul condițiilor financiare mai stricte au influențat creșterea. (…) Riscurile asupra creșterii economice rămân orientate spre scădere. (…). Riscurile geopolitice – începând cu războiul nejustificat al Rusiei contra Ucrainei și cu tragicul conflict din Orientul Mijlociu – ar putea afecta încrederea, ceea ce ar putea conduce la perturbări”, a declarat Christine Lagarde, cu ocazia reuniunii Comitetului de Politică Monetară și Afaceri Financiare din cadrul BCE.

Președintele BCE a îndemnat guvernele să continue eliminarea măsurilor de asistență aplicate pe durata crizei energiei și să corecteze politicile fiscale.

”Implementarea cadrului de guvernare economică în totalitate și fără întârzieri va ajuta guvernele să reducă deficitele bugetare și ponderea datoriilor suverane. Politicile structurale și fiscale la nivel național ar trebui să vizeze crearea unei economii mai productive și mai competitive, ceea ce ar reduce presiunile inflaționiste pe termen mediu”, a insistat Lagarde.

Președintele BCE a reiterat că politica monetară va fi relaxată atunci când rata inflației se va îndrepta ”în mod constant” spre ținta optimă de 2%. Lagarde s-a declarat încrezătoare că economia zonei euro ”își va reveni gradual” anul acesta, în contextul dispariției presiunilor inflaționiste.

Un alt oficial BCE avertizează asupra efectelor menținerii politicii monetare stricte

Economia zonei euro riscă să fie perturbată suplimentar dacă ratele dobânzilor nu vor fi reduse simultan de către Banca Centrală Europeană și de Rezerva Federală din SUA (Fed), afirmă Edward Scicluna, guvernatorul Băncii Centrale a Maltei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”Ipoteza revenirii economiei și a relansării în a doua jumătate a anului se bazează și pe așteptările că politica noastră monetară devine mai puțin restrictivă”, afirmă Edward Scicluna, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

”Dacă nu reducem dobânzile și dacă o linie de politică monetară mai restrictivă în SUA afectează condițiile financiare pe plan mondial, ar fi o dublă lovitură pentru economia zonei euro”, a precizat Edward Scicluna, subliniind că, în contextul scăderii inflației, linia de politică monetară devine mai restrictivă.

”Politica noastră monetară este foarte restrictivă și devine chiar mai restrictivă în termeni reali în contextul scăderii inflației”, a argumentat Edward Scicluna, atrăgând atenția că economia zonei euro continuă să fie fragilă.

”Nu trebuie să declarăm prematur victoria în lupta cu inflația. Dar nici nu trebuie să exagerăm, nu trebuie să ajungem într-o situație în care inflația ar fi prea mică, pentru că în acesta caz vom avea problema de a o aduce la 2%”, a insistat Edward Scicluna.

Foto: Profimedia

Citește și:

Incident de securitate la CONSULATUL Iranului din Paris /Un individ de origine iraniană a amenințat că va comite un atac

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Cum se simte acum Florin Piersic, la mai bine de o lună de la operație:...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Femeile care trebuie să evite pepenele roșu. Efectele sunt devastatoare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
×